Inden urten hældes på gærtank skal den køles ned til den ønskede gæringstemperatur. Jeg bruger en kobberrør der er lavet til en spiral. Der er koblet en vandslange på røret. Spiralen nedsænkes i gruekedlen, og vandet løber igennem. Når gæringstemperaturen nås, hældes urten på gærtanken.
Jeg har forsøgsvis lavet øl uden at køle urten ned først. Urten er hældt kogende i gærspanden, og spanden er derefter lukket. Når urten er nedkølet efter en dags tid tilsættes gæren. Resultatet blev godt!
For at lave min køler har jeg brugt kobberrør, spændebånd, vandslange og slangekoblinger.
Jeg har først rullet kobberrøret omkring en spand, så jeg ved den passer i gruekedlen.
Der er brugt strips til at holde den samlet mens jeg samler og tilpasser.
Det testet om den passer i grukedlen.
Der er vigtigt at låget sidder nogenlunde tæt, så der ikke kommer urenheder i øllen når den køles. Øllen er meget sårbar efter nedkøling.
Der er påsat et stykke vandslange med slangekoblinger.
På den måde kan man let påsætte sin sædvanlige haveslange.
Jeg har valt også et påsætte et spulehoved, da det varme vand, som kommer ud i starten, er ganske fortrinligt at rengøre den brugte sigte med.