Appelnel – Amerikansk hvedeøl med appelsin og kanel

Produktionsdato – 18/9/2010

45 liter vand
3500g Pilsner malt – EBC 4
3500 g hvede malt – EBC 4
50g Willamette – alpha 6,7
50g Amarillo – alpha 9,5
10 g “klar urt”
100 g hel ceylon kanel
50 g appelsinskal
500 ml appelsinsaft
Safale US-05

0.00: 45 l vand i gruekedel
0.50: 3500 g pilsner malt, 3500 g hvede malt tilsættes når vandet er 65 grader – temeraturen måles til 65 grader efter tilsætning af malt.
2.20: Temperaturen hæves til 72 grader og rammer temperaturen 2.30
3.00: Sigten med masken løftes op og sparkes med 12 liter vand på 74 grader – drypper af.
3.15: Urten bringes til kogning
3.45: Urten koger ved 100 grader og 20 g willamette + 100 g hel kanel tilsættes
4.15: 30 g willamette tilsættes
4.35: 20 g amarillo, 50 g appelsinskal og 500 ml appelsinsaft tilsættes
4.35: “Klar urt” tilsættes
4.40: 30 g amarillo tilsættes
4.45: Urten afkøles til 21 grader
OG (original gravity) måles til 1041. Urten hældes på to gærtanke med henholdsvis 22,5 liter og 17,5 liter.
Gæren tilsættes ved 21 grader

25/9/10: Omstikning til nye gærkar – placeres ved 21 grader

10/10/10: Final Gravity (FG) måles til 1009. Alkohol måles til 4.1 Vol. %. Carbonering i gærtank 1 med 13 liter; 138 g rørsukker. Carbonering i gærtank 2 med 20 liter; 212 g rørsukker. Tankene står i 20 min. Hældes på flaske. Der er flasket 32,1 liter. Stilles ved 21 grader.

01/11/10: Klar til drikning

Råvarer ca. 264,- kr. – Literpris ca. 8,2 kr.