Adelscott

Adelscott – Brygget med malt fra whisky

Adelscott er en Scotch Ale, eller en Wee Heavy om man vil, på 5,8% vol. Øllen kommer fra det franske bryggeri Desperados NL. Øllen er brygget med malt fra whisky.

Anmeldelse #016

Anmeldelse af Adelscott

Duft:

Maltsødmen rammer som det første, når næsen nærmer sig ølglasset. Der er tydelig karamelaroma, der kommer op af glasset. Det fortager langsomt, og man dufter efterhånden noget som minder om røg, så det antyder der er brugt røgmalt fra whisky i produktionen. Alkoholen på de 5,8% vol giver sig en anelse til kende, men der er til gengæld ikke meget humle at spore.

Adelscott

Adelscott

Smag:

Røegn er også præget af malten. Igen er der noter af røg, som leder tankerne hen på kategorien rauchbier. Der er dog ikke helt så kraftig røgsmag, men mere hen i retning af en traditional rauchbier, som har fået et par år på lager, hvorved røgen ændrer karakter, og bliver mere sødlig i sit udtryk. Det kan selvfølgelig godt være maltsødmen der som sådan bare er kraftig nok til at nedtone røgen. I baggrunden fremkommer fine noter af karamel og vanilje. Man mærker ikke humle eller alkohol i paletten.

Eftersmag:

Der er en middel lang eftersmag på øllen. Også her er der tydelig maltsødme, og førnævnte “gammel røg” sødme. Det leder faktisk tankerne hen i retning af en nyåbnet dåse pibetobak. Sødmen i øllen aftager langsomt, og for første gang møder vi noget som minder om humle. Der er en snert af bitterhed at mærke på tungen, men ikke noget som kan decideret smages. Der findes også en lidt syrlig bi-smag bagerst på tungen. Man mærker en smule varme fra alkoholen.

Min karakter på Untappd

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftig øl, denne franske sag. Den var slet ikke som forventet, sammenlignet med andre Scotch Ale jeg har smagt. Vi er mere ovre i retning af rauchbier, som vi kender det fra Bamberg i Tyskland. Jeg har selv brygget et par af slagsen, og de ændrer karakter efter nogle år i flasken. Så ændrer smagen af røg sig fra at være ligesom røgen fra bål og svedet træ, til mere at være en sød note, som kan sammenlignes med flamberet karamel. Begge dele er godt, og det er denne øl også. Jeg købte den i ferien i Frankrig for 2 Euro for 50 cl. og det er den helt klar værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Adelscott er, at den Wee Heavy er som en lagret rauchbier.

5/5 (1)